Plastilina

02/12/2018
de catre Radu Alexandru

Cand ti-ai oferit ultima data timp pentru a crea ceva? Te-ai asezat recent in fata unei plansete goale, inarmata cu o pensula, incercand sa o transformi intr-o poveste, cu protagonisti, actiune si sentimente? Cand ai pus ultima data mana pe o bucata de plastilina, si ai incercat sa o transformi intr-o masina, sau o casuta? Daca zambesti, usor melancolica, ti-ai amintit pentru o clipa cum era sa fii copil. Iar daca ti-ai amintit asta, aminteste-ti ca desi tu ai crescut, ai langa tine un mic artist care abia asteapta sa creeze.

Intre toate inovatiile moderne care inlocuiesc azi vechii prieteni, am dori totusi sa iti amintim de mirosul sarat al degetelor inverzite care s-au jucat ore in sire cu plastilina. Ti-o amintesti, nu? Lutul acela colorat, pe care daca puneai mana, nu il lasai pana nu construiai ceva absolut “genial” si “diferit”. Iar cand iti terminai opera, stateai minute in sir admirand-o, cu mandrie, iar apoi te chinui inutil sa le explici si altora ce ai incercat, de fapt, sa faci, mirata de faptul ca nu intelege nimeni.

Cum arata insa bucata de plastilina la inceput si la sfarsit nu a fost, de fapt, niciodata important, ci procesul de creatie in sine; faptul ca, atunci cand luai plastilina in mana, restul gandurilor nu mai erau importante. Erai acolo, doar tu si plastilina, intr-o proces de meditatie si creatie, din care ieseau adesea adevarate opere care te faceau sa oftezi adanc atunci cand trebuie sa le strici, pentru a crea altceva.

Plastilina a reprezentat mereu, in simplitatea sa, o forma pura de creatie. Inca de pe vremea romanilor, acestia faceau figurine din aluat sarat, pentru a se inchina zeilor. Mai tarziu, o combinatie de sare, faina si apa devine baza plastilinei. Astazi, versiunea moderna a acestui amestec, alcatuita pe baza plantei Plasticine, reprezinta una din accesoriile de baza in ceea ce priveste dezvoltarea creativa a copilului. Usor de spalat, mai moale decat lutul, divers colorata si acum, si comestibila, plastilina nu poate lipsi din trusa preferata a juniorului tau.

Este absolut evident: inca de la primii pasi, copiii absorb incotinuu informatiile din jur si sunt dominati de sentimentul curiozitatii. Parintii ar trebui deci sa foloseasca mereu cele mai simple, utile si eficiente metode pentru dezvoltarea micilor artisti, iar plastilina nu poate lipsi.

Iata cateva idei creative pentru a folosi plastilina:Pentru o calitate impresionanta, va recomandam setul pentru sculptura “Super Extruder”, pe baza de plante, care poate fi gasit in pachete separate, in seturi cu matrite. Il poti comanda acum de aici.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua